Hygienic DESIGN
Hygienický design ve společnosti KIPP
Hygiena je nezbytným základním požadavkem nejen při výrobě potravin! Hygiena má již dlouho velký význam i v mnoha dalších průmyslových odvětvích, například ve farmaceutickém průmyslu nebo při výrobě barev a laků.
Důvodem je to, že je žádoucí vyrábět zboží s co nejmenším množstvím konzervačních přísad. Současně by však měla být zaručena dlouhá trvanlivost.
Výroba zboží s nízkým obsahem konzervačních přísad a dlouhou trvanlivostí vyžaduje výrobní prostředí, které eliminuje riziko kontaminace mikroorganismy nebo nečistotami.
Ve výrobě zařízení to znamená vhodnou konstrukci všech součástí a povrchů.
Požadavek na hygienický design je tedy jasný! Nečistoty nesmí ulpívat na prvcích a musí být snadno odstranitelné.
Aby vaše výroba nebyla kontaminována, vyrábí společnost KIPP normované a ovládací prvky v hygienickém provedení. Sortiment zahrnuje 17 obrobků, které splňují požadavky EHEDG a prošly testem DGUV.
Co je hygienický design?
Požadavky na hygienický design
Základy hygienického designu
Přednosti hygienického designu
Hygienický design v sortimentu KIPP
KIPP jako zkušený výrobce
Co je hygienický design?
Hygienický design je systematický přístup k navrhování výrobních zařízení, strojů, vybavení a pracovního prostředí. Hygienický design vytváří optimální hygienické podmínky pro minimalizaci kontaminace potravin, farmaceutických výrobků nebo jiných choulostivých materiálů.
Mezi typické znaky hygienického designu patří:
|
Požadavky na hygienický design
Požadavky na konstrukci dílů v hygienickém provedení odrážejí některé typické vlastnosti. Požadavky lze rozdělit na dvě velké oblasti.
Materiál
Materiál jednotlivých součástí hraje důležitou roli. Při výrobě dílů KIPP v hygienickém provedení byly použity následující materiály:
- Nerezová ocel: Přesněji řečeno nerezavějící austenitická chrom-nikl-molybdenová ocel. Více informací o materiálu najdete zde – nerezová ocel 1.4404.
- Plasty v souladu s předpisy EU a FDA: Ať už jde o POM nebo silikon, plasty, které používáme, jsou v souladu s předpisy EU a FDA. Zde naleznete další informace o POM.
Povrch
Rozhodující roli v hygienickém provedení hraje čistitelnost povrchů. Je nezbytné, aby povrchy byly navrženy tak, aby se daly snadno čistit, a chránily tak potraviny nebo jiné zboží před kontaminací. To znamená, že je třeba zamezit jakýmkoli nerovnostem, aby do škvír a štěrbin nepronikaly nečistoty nebo choroboplodné zárodky. Aby v těžko přístupných místech nezůstávaly zbytky, je důležité, aby rohy a hrany měly poloměr nejméně 6 mm.
Zvláštní pozornost je třeba věnovat také drážkám O-kroužků. V těchto místech se často shromažďují nečistoty a bakterie. Je důležité, aby drážky O-kroužku byly navrženy tak, aby byly hygienické. Drážky pro O-kroužky tak umožňují účinné čištění a minimalizují riziko kontaminace.
Základy hygienického designu
Základ hygienického designu KIPP pochází z různých zdrojů.
European Hygienic Engineering & Design Group - EHEDG
European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) vznikla v roce 1989. Sdružuje široké spektrum odborníků z oblasti strojírenství a výroby potravin, dodavatelů pro potravinářský průmysl, výzkumných ústavů, univerzit a orgánů veřejného zdraví. EHEDG jako neziskové konsorcium usiluje o neustálé zlepšování všech aspektů výroby potravin z hlediska hygienické technologie a designu. Na základě svých přibližně 45 pokynů EHEDG testuje výrobní produkty a vydává výrobcům certifikáty.
Směrnice EHEDG jsou v souladu s platnými zákony pečlivě předávány členům. Tím je zajištěno, že výroba potravin vždy splňuje nejvyšší hygienické standardy.
Posláním EHEDG je umožnit bezpečnou výrobu potravin prostřednictvím odborných znalostí v oblasti hygienického inženýrství a designu. K tomu slouží podpora hygienického designu a prostředí ve všech oblastech výroby potravin.
KIPP je členem EHEDG! Jsme zodpovědni za implementaci standardů hygienického designu definovaných EHEDG.
Test DGUV německého zákonného úrazového pojištění
Test DGUV je bezpečnostní test prováděný německou úrazovou pojišťovnou (DGUV). Slouží ke kontrole zboží, strojů a pracovních zařízení z hlediska jejich bezpečnosti a souladu s platnými zdravotními a bezpečnostními předpisy. Cílem testu DGUV je identifikovat a minimalizovat potenciální zdroje nebezpečí.
Centrum pro testování a certifikaci potravin a obalů (PZL) je důležité pro výrobu našich normovaných a ovládacích prvků v hygienickém provedení. Je to specializovaná instituce, která se zabývá zkoušením a certifikací strojů, systémů a pracovních zařízení v potravinářském a obalovém průmyslu.
Při zkoušce DGUV se posuzují různá kritéria, jako je konstrukce, materiály, možnost obsluhy a bezpečnostní opatření. Testování často provádí nezávislé zkušebny nebo odborníci. Tito neutrálně kontrolují dodržování zákonných požadavků a v případě potřeby vydávají certifikáty nebo protokoly o zkouškách.
Zkouška DGUV je povinná v mnoha odvětvích, zejména v průmyslu, aby se zajistilo, že pracovní zařízení a stroje splňují požadované bezpečnostní normy a že je zaručeno bezpečné pracovní prostředí.
Food and Drug Administration - FDA
FDA je zkratka pro Food and Drug Administration (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) a jedná se o federální úřad USA. Srovnatelným orgánem v Německu je Spolkový úřad pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin. Vzhledem k tomu, že společnost KIPP je zastoupena po celém světě, musí naše normované a ovládací prkvy v hygienickém provedení splňovat také požadavky FDA na kvalitu.
Přednosti hygienického designu
Hygienický design nabízí řadu výhod pro společnosti v různých průmyslových odvětvích. K nim patří:
- Zajištění bezpečnosti potravin: Jedním z hlavních cílů hygienického designu je zajistit bezpečnost potravin a dalších choulostivých materiálů minimalizací potenciálních zdrojů kontaminace. Snižuje se tak riziko otravy potravinami, onemocnění a závad v kvalitě.
- Zkrácení doby výroby: Tato výhoda spočívá v méně častém nebo kratší době čištění. Zbývající čas lze využít k výrobě dalšího zboží. Kromě kratší doby čištění šetří hygienický design KIPP také čerstvou vodu a čisticí prostředky.
- Zlepšení kvality výrobků: Cílem hygienického designu je zlepšit kvalitu vyráběného zboží podporou dodržování hygienických norem a postupů. Čisté výrobní prostředí a stroje pomáhají minimalizovat kontaminaci a vady výrobků.
- Zvýšení efektivity nákladů: Navrhováním systémů a zařízení podle zásad hygienického designu mohou společnosti dlouhodobě snížit náklady. Efektivní procesy čištění, kratší prostoje z důvodu znečištění a menší počet zmetků vedou ke zvýšení hospodárnosti.
- Dodržování zákonných předpisů: Hygienický design pomáhá společnostem dodržovat zákonné předpisy a směrnice v oblasti bezpečnosti potravin a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. To je důležité zejména proto, abyste se vyhnuli právním problémům a sankcím.
- Posílení důvěry zákazníků: Důsledný hygienický design signalizuje zákazníkům a spotřebitelům, že společnost dbá na kvalitu, bezpečnost a hygienu. To posiluje důvěru spotřebitelů ve zboží a image značky.
Společnosti by se měly zaměřit na hygienický design, protože nabízí řadu důležitých výhod, které mohou mít pozitivní dopad na jejich provoz, kvalitu výrobků a image společnosti.
Hygienický design v sortimentu KIPP
Jako produktová řada KIPP je Novonox Hygienic naprostým úspěchem. Tato produktová řada zahrnuje Hygienic Design a Hygienic USIT. Obě kategorie se skvěle doplňují. Hygienic Design se týká konstrukčních specifikací jednotlivých součástí stroje. Výrobky Hygienic USIT jsou patentované komponenty z nerezové oceli chráněné značkou.
Cchete se dozvědět více o Hygienic USIT ?
Kategorie Hygienic Design obsahuje 17 produktů. Zde naleznete šrouby s šestihrannoua s kulovou hlavou v hygienickém provedení. Do této kategorie spadají i různé západkové uzávěry.
Existují 3 různé verze západkových uzávěrů.
- Západkové uzávěry s úchytem ve tvaru T
- Západkové uzávěry s těsněním
- Západkové uzávěry s O-kroužkem
Západkový uzávěr s O-kroužkem splňuje hygienické požadavky norem DIN EN 1672-2 a DIN EN 14159. Každý ze tří hygienických západkových uzávěrů z nerezové oceli zabraňuje napadení bakteriemi a splňuje přísné hygienické požadavky a požadavky na výrobu potravin. Jsou vhodné pro použití v potravinářském a nápojovém průmyslu.
Kromě závitových krytů a stavitelných nožek z nerezové oceli 1.4301, patří také nástrčné hlavy klíče a plastové vložky do této kategorie produktů. Jednotlivé produkty lze montovat pomocí očkových a otevřených klíčů s ochrannými nástavci .
V této kategorii stojí za pozornost zejména výrobky s těsnicím kroužkem v hygienickém provedení . Hlavní funkcí těsnicích kroužků je chránit skuliny, mrtvé prostory nebo štěrbiny před vniknutím zbytků výrobku nebo čisticích kapalin. Těsnění KIPP lze použít při teplotách od -20 °C do +100 °C. Těsnicí kroužek v hygienickém provedení je vyroben z materiálů vyhovujících potravinářským předpisům a má geometrii optimalizovanou pro čištění. Spadá jako příslušenství pro šrouby s šestihrannou hlavou a šestihranné matice do této kategorie produktů.
Produkty kategorie Hygienic Design jsou vyrobeny hlavně z nerezové oceli 1.4404 a 1.4301 . V našem přehledu materiálů získáte podrobnější informace o složení těchto dvou druhů nerezové oceli.
KIPP jako zkušený výrobce
Jako zkušený výrobce v oblasti hygienického designu má společnost KIPP dlouholeté zkušenosti s vývojem a výrobou hygienických komponent. Díky znalosti hygienických norem nabízí společnost KIPP vysoce kvalitní výrobky, které splňují nejpřísnější hygienické předpisy. Společnost KIPP jako výrobce realizuje komponenty bez mrtvých prostor, s hladkým povrchem a snadno čistitelným designem.
Společnost KIPP vás podpoří při realizaci vašich hygienických požadavků, ať už v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, chemickém průmyslu nebo v jiných oblastech citlivých na hygienu.